Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Jean Fouquet, 'Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen' KMSKA

Deze expo’s móet je hebben gezien

Corona of niet: je kan gelukkig nog in musea en galeries terecht voor jouw dosis cultuur. Heel wat succestentoonstellingen zijn verlengd, andere zijn net begonnen. We pikken er een aantal uit die zeker een bezoekje waard zijn. Voor al wie houdt van kunst, geschiedenis, juwelen … en van de liefde.

Dirk Braeckman en Marina Rheingantz

Zeno X, van 10/03 tot 24/04/21
Info op de website

Dirk Braeckman, ‘FERNWEH’

In deze vreemde tijden titelt fotograaf Dirk Braeckman (Eeklo, °1958) zijn nieuwe tentoonstelling ‘FERNWEH’, vrij vertaald: ‘reislust’. Niet onbegrijpelijk natuurlijk. De grenzen over kan nog niet, maar deze expo is op zijn minst een reisje naar Borgerhout waard. Braeckmans documenteert zijn bevreemdende wereld al decennia lang met analoge prints. De foto’s zijn indrukwekkend op computerscherm of in magazines, maar de volle kracht ervaar je pas als je de grote beelden ziet in het echt. In Zeno X kan dat.

Marina Rheingantz, ‘Madrigal’ 

Een ruimte verder voert kunstschilder Marina Rheingantz (Araraquara, 1983) je naar haar thuisland Brazilië. Abstract werk, zou je eerst denken. Maar als je je blik over de doeken laat dwalen, komen de landschappen één voor één tot leven. Mooi en intiem, warm en speels. Laat je fantasie de vrije loop in haar tweede solotentoonstelling, ‘Madrigal’.

Madonna ontmoet Dulle Griet

Museum Mayer van den Berg, nog tot 09/01/22
Info en tickets

Vandaag vindt iedereen ze prachtig: de iconische ‘Dulle Griet’ van Pieter Bruegel en de ‘Madonna’ van Fouquet. Maar toen Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn deze schilderijen kochten, vonden hun tijdgenoten deze geschilderde vrouwen maar bizar, vreemd of ronduit lelijk. Goed voor de twee kunstverzamelaars: zij konden daardoor deze meesterwerken voor een spotprijsje kopen. Kom langs in het gezellige huismuseum Mayer van den Bergh om deze topwerken tijdelijk samen te bewonderen. En oordeel vooral zelf. 

100x Congo. Een eeuw Congolese kunst in Antwerpen 

MAS, nog tot 13/09/21
Info en tickets

Precies 100 jaar geleden werd de stad Antwerpen, in volle koloniale tijd, eigenaar van een omvangrijke Congolese collectie. Hoe gaan we daar vandaag mee om, een volle eeuw later? En waar ligt de toekomst van deze collectie? Het MAS zet 100 blikvangers in de kijker en nodigt uit om hier mee over na te denken: kolonialisme blijft een bijzonder actueel thema. De spraakmakende expo kwam vorig najaar dan ook uitgebreid in de media. Bekijk in het MAS zeker ook de verschillende films die de collectie belichten vanuit verschillende perspectieven. De podcast kan je achteraf beluisteren thuis.

Masterpieces in miniature

DIVA, van 05/03 tot 15/08/21
Info en tickets

Het prestigieuze Victoria & Albert Museum in Londen bewaart de prachtige collectie van kunstverzamelaars Rosalinde en Arthur Gilbert. Uit de indrukwekkende verzameling stelde het museum een topselectie samen voor een reizende tentoonstelling. Zo kan je de mooiste luxe-meesterwerkjes in miniatuur voortaan ook zien op het Europese continent. En de allereerste locatie voor deze expo is … Antwerpen natuurlijk! Het DIVA is daarvoor geschikt. Reserveer tijdig je ticket om de kunstschatten van dichtbij te bewonderen.

Vreugde & Verdriet. Antwerpen bevrijd 1944-1945

Rondreizende expo, nog tot 01/07/21
Meer info

Vorig jaar herdacht de tentoonstelling ‘Vreugde & Verdriet’ het einde van de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen. De expo in het FelixArchief kende zoveel succes dat het Vredescentrum die dit jaar herneemt als reizende tentoonstelling. Elke maand strijkt de expo neer in een ander district in Antwerpen. Handig: zo hoef je je zelf niet ver te verplaatsen. Komende maanden kan je de bevrijding van onze stad herbeleven:

  • 05/03 tot 27/03: Merksem, Districtshuis

  • 30/03 tot 30/04: Berendrecht, Districtshuis

  • 01/05 tot 28/05: Borgerhout, Bibliotheek Vrede

  • 01/06 tot 01/07: Berchem, bib De Poort

Monoculture

MHKA, nog tot 25/04/21
Info en tickets

Het M HKA stap je niet binnen om alleen maar mooie beelden te zien. Het museum nodigt je uit om kritisch na te denken over de wereld van vandaag. Dat is opnieuw het geval in de prestigieuze en ambitieuze tentoonstelling ‘Monoculture’. Een belangrijke expo om de complexe maatschappij van vandaag beter te leren begrijpen.

Destination Sweetheart

Red Star Line Museum, nog tot 26/09/21
Info en tickets

Hoe ver kan je gaan voor de liefde? Heel erg ver, zo blijkt in het Red Star Line Museum. Het museum belicht liefdesmigratie vanuit verschillende kanten. 'Destination Sweetheart' is zonder twijfel de meest romantische tentoonstelling die vandaag in onze musea loopt.