Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Letters voor de drukpers in Museum Plantin-Moretus. Ans Brys

Maak een reis door de tijd

Antwerpen is een heerlijke stad om in te verdwalen. Wandel door de straten en verbeeld je hoe het er in de geschiedenis aan toeging. 

Start je bezoek in Het Steen

Waar kunnen we deze tijdreis beter beginnen dan bij Het Steen, het langst bewaarde gebouw van Antwerpen? De eerste stenen dateren van bijna duizend jaar geleden. Door de eeuwen heeft deze burcht tal van functies vervuld, van gevangenis tot museum. Later dit jaar opent het unieke gebouw als toeristisch onthaalcentrum van Antwerpen. Kom dus zeker eens kijken.

Ondergrondse ontdekkingstocht

Al in de Middeleeuwen doorkruisen ruien, vlieten en vesten de stad. Later werden de ruien overwelfd en verdween een stuk erfgoed uit het straatbeeld. Nu kan je dit verborgen patrimonium opnieuw ontdekken. Onder de grond ontdek je, op eigen houtje of met een gids, oude gewelven, kanaaltjes, bruggen, riolen en sluizen. Een bijzondere en actieve ontdekkingstocht door het verleden van Antwerpen.

Standbeeld van Lange Wapper aan de ingang van Het Steen. Sigrid Spinnox
Koppel neemt een selfie met hun beschermingspak voor ze de ruien ingaan. Stephan Dewickere

UNESCO-werelderfgoed in Museum Plantin-Moretus

Liefhebbers van boeken en van boekdrukkunst mogen Museum Plantin-Moretus niet missen. Bezoek het authentieke woonhuis en atelier van de familie Plantin-Moretus en zie de geschiedenis van het boek en de drukkunst voor je ogen tot leven komen. Als allereerste museum ter wereld kreeg het de erkenning van UNESCO-werelderfgoed. 

Verborgen Vlaeykensgang

Een van de meest gefotografeerde plekjes van Antwerpen en toch een verborgen parel, dat moet de Vlaeykensgang zijn. Stap door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 en een teletijdmachine doet de rest. Plots zie je hoe de stad er in de 16de eeuw uitzag. In die tijd woonden hier de armsten van de stad, nu vind je er antiekwinkeltjes, kunstgalerijen en restaurants. 

Een van de oudste dierentuinen van Europa

De Zoo is niet alleen een heerlijke, groene plek om de drukte van de stad even achter je te laten. Het is ook een van de oudste dierentuinen van Europa. Tal van gebouwen ademen de sfeer van de 19de eeuw en de hele dierentuin is sinds 1974 cultuurhistorisch landschap. Is het al een tijdje geleden dat je de Zoo bezocht hebt? Kom dan zeker nog eens langs, want de Zoo is heel mooi vernieuwd.

De eerste wolkenkrabber van het Europees continent

De Boerentoren, je kan er niet naast kijken als je van het Centraal Station over de Meir richting het historisch centrum stapt. Toen dit art-deco-torengebouw werd voltooid in 1931 was het de eerste wolkenkrabber op het Europese vasteland. De toren is 87,5 meter hoog. Slechts een fractie van de skyscrapers die je nu in New York of Dubai vindt, maar de Antwerpenaars zijn er nog altijd trots op. 

Laat je betoveren door belle-époque-architectuur

Sluit je tijdreis door Antwerpen af met een wandeling door Zurenborg, misschien wel de mooiste buurt van Antwerpen. Vergaap je aan art-nouveaugevels, elegante straten en levendige pleinen. Hét pronkstuk is de Cogels-Osylei. Stap traag door deze straat en laat je betoveren door de belle-époque-architectuur. Als hier je verbeelding niet op hol slaat, waar dan wel? 

De Boerentoren. Visit Antwerpen
Imposante gevels op de Cogels-Osylei. Dave Van Laere