Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

ouder en kind lezen in de bib Victoriano Moreno

De Jeugdboekenmaand wordt een groot (voor)leesfeest

In maart is het weer Jeugdboekenmaand. Dit jaar voor de 50ste keer. En dus is het feest! En hét moment om dank je wel te zeggen tegen iedereen die lezen mogelijk maakt. Applaus dus voor alle auteurs, illustratoren, redacteurs, vertalers, vormgevers, uitgevers, drukkers, boekhandelaren, bibliotheken, scholen, juffen en meesters, recensenten, leesbevorderaars en hoera voor alle grote en kleine lezers, voorlezers en meelezers. Tussen 1 en 31 maart zijn er heel wat leuke en feestelijke boeken-en leesactiviteiten te ontdekken.

Jeugdboekenmaand in Antwerpen

In Antwerpen stoomden alle bibliotheken een super uitgebreid programma klaar dat jullie heel wat goesting zal geven om erin te duiken en nieuwe verhalen te ontdekken. Zélfs tijdens deze coronaperiode! Verschillende auteurs lezen (online) voor en nemen kinderen mee in hun eigen verhaal, er staan in elke bib inspirerende workshops gepland, in kleine groepjes of online. Er zijn toffe wedstrijden met nog leukere prijzen en creatieve opdrachten en verhalen die je gewoon thuis kan ontdekken. Of op straat.

Met verhalen de straat op

Een team van Wilde Raven vzw trekt bijvoorbeeld met een bakfiets vol verhalen door de straten van de wijk Luchtbal. “Van zodra we een plein of straat komen opgereden, komen kinderen nieuwsgierig kijken en lezen we hen een verhaal voor”, vertelt bezielster Nadine enthousiast. “Dat doen we niet al zittend en uit een klein boek, maar groot, interactief en telkens met nieuwe attributen. Zo zuigen we hen mee in ons verhaal. Daarna zetten we het verhaal samen met de kinderen en een beeldend kunstenaar om in leuke beeldende technieken.”

“Wij willen kinderen zin geven om zelf te lezen en op ontdekking te gaan in al die werelden, in die grote rijkdom van boeken en verhalen.”

Mobiel Wilde Raven Wilde Raven

Zin geven in lezen

Nadine: “We trekken met onze bakfiets voornamelijk door straten en pleinen waar we veel kinderen tegenkomen die thuis minder gemakkelijk met boeken in aanraking komen omdat er thuis geen boekencultuur heerst of er niet zo veel boeken te vinden zijn. Hen willen we laten zien en voelen dat boeken zo leuk kunnen zijn.”

“Verhalen laten je andere werelden, mensen en ideeën zien.”

Lees voor en zuig kinderen mee in het verhaal 

“Wanneer je een verhaal goed en expressief vertelt, zuig je kinderen er helemaal mee in”, vertelt Nadine vurig. “Zelfs kinderen die niet vaak, niet goed of niet graag lezen. Kinderen die dat niet gewoon zijn of er geen zin in hebben, meteen zelf aan het lezen zetten, is moeilijk. Want dan kost het hen moeite. Maar die kinderen kan je echt triggeren door voor te lezen, hen prenten te laten zien en het verhaal tot hen te brengen. En dat kan dan het begin zijn van boekplezier dat ze nu nog niet kennen. Zo zetten ze daarna misschien de stap om zelf meer te lezen en op ontdekking te gaan in al die werelden, in die grote rijkdom van boeken en verhalen.”

Zin gekregen om deel te nemen aan het grote leesfeest?

Ontdek de hele maand maart een zalig groot aanbod aan feestelijke boek- en leesactiviteiten in alle bibliotheken, op straten en pleinen en zelfs digitaal bij je thuis op een virtueel podium. Ontdek alle filmpjes van auteurs en illustratoren die voorlezen, vertellen en inspireren om van lezen een echt feest te maken.

Bekijk hier het volledige Antwerpse programma.