Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Op de muur zie je een afbeelding van een duif. Een enorme street art in Antwerpen. Victoriano Moreno

Kunst in openlucht

Kunst bewonderen en tegelijk genieten van het mooie zomerweer? In Antwerpen kan het. Van coole streetart tot prachtige architectuur en merkwaardige beelden, er valt altijd wel mooie kunst te ontdekken in het straatbeeld. Hou je smartphone of fototoestel alvast in de aanslag.

Mensen leggen hun fietsen neer in het gras. Een man zet zich neer in een strandstoel. Noortje Palmers

Beeldende kunst in het Middelheimmuseum

Kunst in openlucht? Dan denk je misschien meteen aan het Middelheimmuseum, een beeldenpark waar kunst en natuur hand in hand gaan. Je bewondert er werken van Auguste Rodin, Henry Moore, Ai WeiWei en vele, vele anderen. Je ontdekt er een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst. Volg één van de thematische wandelroutes in de app van het Middelheimmuseum en laat je verrassen. Kies je voor ‘Een snelle blik’ (30 minuten) of laat je je verleiden door ‘Fatal Attraction’ (90 minuten) of ‘Beelden van Belgen’ (90 minuten)?


Lokale en internationale streetart

In de museumapp vind je heel veel toffe wandelroutes door de stad en de districten. Fan van streetart? Dankzij Street Art Antwerp bewonder je niet alleen werk van lokale en internationale artiesten, je ontdekt ook minder gekende Antwerpse plekjes. Heb je niet veel tijd? In de app zie je meteen de afbeeldingen van de werken zodat je op zoek kan gaan naar je favoriet. Ben je in Deurne beland? Dan is een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum in het grottencomplex van het Boekenbergpark een aanrader (momenteel gesloten). Groot is het niet, maar bijzonder zeker wel.


De Sint-Pauluskerk is omringd door oude beelden. Dave Van Laere

Epische beelden aan de Sint-Pauluskerk

Van streetart naar natuurhistorie naar religieuze kunst. Het lijken grote stappen, maar in Antwerpen vind je het allemaal. De achttiende-eeuwse calvarietuin van de Sint-Pauluskerk lijkt wel een beeldfragment uit een epische film over het leven van Jezus Christus (de kerk is in augustus niet te bezoeken). Bewonder meer dan zestig levensgrote figuren in dit verborgen plekje. Tijd voor een snack? Vlakbij serveert kunstenaarsatelier en eetcafé Who’s Afraid of Red, Yellow & Blue hartige gerechten en lekkere drankjes. Zeer de moeite volgens de reviews op Tripadvisor.


Imposante gevels op de Cogels-Osylei. Dave Van Laere

Art nouveau in Zurenborg

Zurenborg is misschien wel de mooiste wijk van Antwerpen. Wandel er rond en bewonder ongelooflijke art-nouveau gevels, elegante straten en sfeervolle pleinen. Het pronkstuk is de sublieme architectuur van de 19de-eeuwse Cogels-Osylei. Je kijkt je ogen uit. Wil je nog meer architecturale parels ontdekken? Dan is een fietstocht ideaal. Met de architectuurfietsroute van Visit Antwerpen fiets je op eigen houtje, met de architectuurroute van Cyclant krijg je onderweg deskundige uitleg van je gids.


Zicht vanop een verdieping van het MAS op de stad Antwerpen. Jan Crab

Mozaïek van Luc Tuymans

Kunst ontdekken in Antwerpen stopt niet als het avond wordt. Neem in het MAS de roltrappen tot het panoramadak en geniet van het uitzicht. Vergeet niet je ticket te reserveren! Aan stadszijde heb je een uniek zicht op het 1.600 m² grote mozaïek Dead Skull van Luc Tuymans, misschien wel de beroemdste Antwerpse kunstenaar van deze tijd. Eén ding is zeker: na vandaag zal je foto’s te over hebben om een hele mooie Instagram Story te maken.