Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Een kunstwerk in de Sint-Jacobskerk. Sint-Jacobskerk | Foto Sigrid Spinnox

In het spoor van Rubens door Antwerpen Barokstad

Groots, verrassend, wellustig… het zijn maar enkele termen die de kunststroming barok omschrijven. Als je rondloopt in Antwerpen en je de rijke gevels en interieurs van kapellen en kerken aanschouwt, begrijp je waarom Antwerpen zich de ‘Barokstad der Nederlanden’ mag noemen. Volg de sporen van barokschilder Peter Paul Rubens en ontdek hoe weelderig en flamboyant een stad kan zijn.

Op stap met de Rubens wandelgids 

Laat je door Antwerpen leiden met de Rubens wandelgids. Al wandelend door de stad ontdek je het leven van Rubens en zijn tijdgenoten aan de hand van de zeven hoofdzonden en deugden. Zo krijg je een mooi beeld van het leven in het 17e-eeuwse Antwerpen. Je leert ook hoe Rubens uitgroeide tot de grootste schilder van zijn tijd en je bewondert prachtige kunstwerken uit deze Antwerpse glorieperiode. De gids is voor 3,5 euro te koop bij de bezoekerscentra van Visit Antwerpen. Wil je je helemaal onderdompelen in het leven van Rubens? Bezoek het Rubenshuis, het stadspaleis waar Rubens zijn meesterwerken schilderde, waar zijn kinderen in de tuin speelden en waar Rubens zijn hoge en zelfs koninklijke gasten ontving. Reserveer je tickets voor een bezoek aan het Rubenshuis.


Carolus-Borromeuskerk: een hemel op aarde

Ook al is de glorieperiode van barok al eeuwenlang voorbij, de rijke stijl duikt nog overal op in het Antwerpse straatbeeld en in de rijke interieurs van kerken, kapellen en huizen. Een explosie van barok, zo zou je de Carolus-Borromeuskerk aan het intieme Conscienceplein kunnen omschrijven. Rubens had als schilder, decorateur en architect een hand in het ontwerp van de toren, de voorgevel, het hoogaltaar, het plafond en de Mariakapel. Een hemel op aarde, zo werd deze kerk al in de 17de eeuw omschreven. Het interieur van de kerk is op dit moment niet te bezoeken. Haal wat verder op het Conscienceplein eens diep adem. Ruik je de indringende geur van oude boeken? De Nottebohmzaal is een verborgen parel waar de eerste 150.000 boeken van de Erfgoedbibliotheek bewaard worden. De zaal kan je normaal gezien enkel bewonderen tijdens tentoonstellingen, concerten of lezingen. Gelukkig kan je via deze link online een blik werpen op het unieke interieur.


De Sint-Carolus Borromeuskerk. Sint-Carolus Borromeuskerk | Foto Victoriano Moreno
Man wandelt door de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Erfgoedbibliotheek | Foto Ans Brys

Nog meer barokke locaties

De kleinere Sint-Annakapel in de Keizerstraat is ook een bezoek waard. De kapel is van oorsprong gotisch, maar werd later verfraaid met tal van barokke meubelstukken zoals het altaar, de preekstoel, biechtstoelen, de marmeren vloer en de prachtige monstrans. Een andere parel is Huis Schockaert in de Mutsaardstraat 33. De gevelvoluten, leeuwenmaskers en guirlandes zorgen voor een rijkelijke versiering. Wandel daarna langs het Hof van Liere, Museum Plantin-Moretus en het Snijders&Rockoxhuis en ontdek meer uitbundige luxe. 

Nog barokke locaties die je wil aandoen? Wat dacht je van het weelderige interieur van de Stadsfeestzaal? Of bezoek Museum Vleeshuis en het recent gerenoveerde Beursgebouw. 

Laat je leiden door een deskundige stadsgids

Wil je je nog meer verdiepen in barokstad Antwerpen? Verzamel andere geïnteresseerden en laat je door een deskundige stadsgids op sleeptouw nemen door het Antwerpen van Rubens. Of volg de wandeling Baroksmaken van Slow Travel Antwerp. Tijdens de barokperiode kwamen er heel wat nieuwe smaken uit de andere kant van de wereld naar Antwerpen. Ontdek hoe de Antwerpenaars hiermee omgingen, waar ze de specialiteiten kochten en hoe gerechten werden klaargemaakt met deze nieuwe ingrediënten.