Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Vrouw met koptelefoon en smartphone

Duik in het rijke Antwerpse podcastaanbod

De coronaperiode is er één van ‘veel niet’, maar ook één van ‘veel nieuws, creatiefs en anders’. In die laatste categorie gingen heel wat Antwerpse cultuurhuizen aan de slag met podcasts. En die wil je gehoord hebben. Wij maakten een inspirerend overzicht.

Een beklijvende luisterdocumentaire over de vaderzoektocht van Lampo

Letterenhuis en Klara
Beluister het hier

In deze documentaire en podcast vertelt Jan Lampo honderduit over het leven en schrijverschap van zijn vader, Hubert Lampo. Dat doet hij aan de hand van zijn eigen herinneringen en vondsten in het papieren archief van het Letterenhuis.

Maar je luistert ook naar de stem van Hubert zelf. Het audiovisueel archief van de VRT bleek immers heel wat stemopnames van hem te bezitten. Annick Lessage voegde beide stemmen samen tot een interessant, maar ook diepmenselijk portret van vader en zoon.

"De openhartigheid en gretigheid waarmee Jan en Hubert vertellen, en de filmische montage leverden een ontroerende en fijngevoelige vaderzoektocht op."

Een bulderende en ontroerende podcast reeks over de Antwerpse schrijver JMH Berckmans 

CC Deurne
Beluister het hier

Tijdens 5 afleveringen gidst de onvolprezen Marcel Vanthilt je doorheen het leven en werk van JMH Berckmans, een schrijver aan wie hij een warm hart toedraagt.

"JMH Berckmans is dood. Al lang. Al sinds 2008. Maar zijn teksten bulderen, leven, tieren, brullen, grappen, grollen, schreeuwen, huilen, ontroeren, vertederen, raken ..."

Bijgestaan door de zoetgevooisde stemmen van Kristien De Proost, Geert Breës, Delphine Lecompte en Jeroen Olyslaegers, komt zijn werk tot leven. 

En dat is, zeker nu, de moeite waard om gehoord te worden. Het werk van deze bijzondere Antwerpenaar uit de jaren '90 blijkt immers doorspekt te zijn met thema's die ons tijdens deze crisis bezighouden. J.M.H. Berckmans had het toen al over een eenzame, angstige man in een dolgedraaide samenleving waarop hij geen vat heeft.

En, voor wie nog niet uitgeluisterd is: van begin juni tot half september maakte Radio Rix elke week radio vanuit Cinema Rix. En hier kan je alle afleveringen herbeluisteren.

Muziekbabbels op zondagochtend (en alle andere dagen)

Trix
Beluister het hier

In De Ochtenddienst Podcast van Trix gaat Jaouad Alloul, de Messias himself, elke zondagmorgen in gesprek met inspirerende figuren over de muziek die hun leven vormgegeven heeft. Eén voor één gaan ze op de biecht. Welke nummers hebben hen verrijkt? Welke platen zijn voor hen inspirerend, van levensbelang of gewoon… leuk?

In het ochtendgloren gaan we in de leer, praten we over hun kijk op de wereld via de muziek en luisteren we in stilte naar de songs. De muzikale babbels met Eppo Janssen, Saskia De Coster, Chrostin, Mohamed Ouaamari, Hannelore Knuts, Sidi Larbi Cherkaoui, Dalilla Hermans, Colin H. van Eeckhout, Farah El Bastani en Stefan Vanfleteren staan al voor je klaar. En Jaouad heeft nog heel wat in petto.

Persoonlijke verhalen doorspekt met muziek die binnenkomt

Opera Ballet Vlaanderen
Beluister het hier

"In elk leven schuilt een opera."

'De stemmen' gaat ernaar op zoek. In elke aflevering van deze gloednieuwe podcast van Opera Ballet Vlaanderen ontdek je persoonlijke verhalen rond één tijdloos thema. Telkens begeleid door de juiste muziek die binnenkomt.

De Studio laat tieners aan het woord in de nieuwe podcast 'Hoor Mij'

De Studio
Beluister het hier

"Luister naar het denken en doen van onze tieners. Morgen bepalen zij het beleid. Maar wie luistert er nu?"

De eerste keer alleen met de fiets naar school. De eerste keer met vrienden gaan shoppen. De eerste keer naar een festival. De eerste keer een lief hebben. Memorabele belevenissen voor tieners. De ontwikkeling van onze tieners zou een spannende rollercoaster moeten zijn - zonder dat virus meegerekend. Er is vandaag geen ruimte voor hen om te experimenteren en hun
vrijheid te ontdekken.

Ze verdienen het om allemaal zo snel mogelijk opnieuw hun dromen te realiseren. Tijd ook voor zottigheid, rebellie en onbezonnenheid.

Als kunstencentrum voor kinderen en jongeren wil De Studio de stemmen van tieners luid en duidelijk laten horen. Johan Terryn, Robbert Vervloet en Ilse Cox interviewen deze experten over hun eigen leven. De gesprekken worden gebundeld in de nieuwe podcast 'Hoor Mij'. Elke woensdag komen er twee afleveringen online op Spotify, Soundcloud en YouTube.

Nog meer cultuur vanuit je luie zetel?

De mogelijkheden zijn legio. Hier geven we je nog enkele toptips.