Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Destination Sweetheart (c) Cédric Raskin Cédric Raskin

'Destination Sweetheart’, de meest romantische expo van vandaag

Hoe ver kan je gaan voor de liefde? Heel erg ver, zo blijkt in het Red Star Line Museum. Zelfs letterlijk: vele mensen trekken er de halve wereld voor rond, die ene achterna. Je volgt enkele van hen in de mooie, warme tentoonstelling ‘Destination Sweetheart'. Over mensen die hun thuis, familie en cultuur achterlaten om een nieuw hoofdstuk te beginnen, in de armen van hun lief. 

In de expo staan 18 authentieke verhalen centraal. De liefdesmigranten vertellen over hoe ze elkaar voor het eerst ontmoetten, hoe hun liefde groeide en zo groot werd dat ze er al hun zekerheden voor opgaven. Ontroerend mooi, troostend en hartverwarmend. Maar vaak ook moeilijk en confronterend. Ze botsen op onmogelijke omstandigheden, enorme cultuurverschillen of moeilijke bureaucratie: in het land van de liefde is niet altijd alles rozengeur en maneschijn.

Intieme portretten

Je kan deze tentoonstelling in je eentje bezoeken, nog romantischer is met zijn twee. Elk verhaal heeft een eigen intiem hoekje. Interviews op scherm, foto’s, brieven en mooi uitgestalde persoonlijke voorwerpen dompelen je volledig onder in de persoonlijke love stories.

Peter gaat in 1988 als leerkracht naar Burkina Faso, waar hij een paar jaar later de studente Fati leert kennen. In volle Tweede Wereldoorlog wordt de Britse soldaat Ida verliefd op aanstormend voetbaltalent Vic Mees. Zeemansofficier René trekt op zijn Vespa van Antwerpen naar Noord-Italië om Silvana haar hand te vragen. Liefde kent geen grenzen.

Kiezen voor de liefde

Of het nu gaat over verhuizen naar een Erasmuslief, een ontmoeting op reis die nét iets meer wordt, of een voorgesteld huwelijk met iemand uit het thuisland, in ‘Destination Sweetheart’ ontdek je wat het betekent om resoluut te kiezen voor de liefde, in verschillende tijden en verschillende culturen.

“De liefde is een van de voornaamste redenen waarom mensen migreerden”, legt curator Lien Vloeberghs uit. “We vonden in onze archieven zoveel bijzondere verhalen over liefdesmigratie terug dat ze ons inspireerden tot een tentoonstelling over dit fenomeen. We trokken op onderzoek uit naar interessante verhalen om deze vorm van migratie te belichten vanuit verschillende hoeken. Er zijn niet alleen de mooie romantische kantjes, je hebt ook de vele obstakels die geliefden moeten overwinnen.” 

Liefdesmigratie vandaag

"Dat het thema ook vandaag leeft, merk je aan de verhalen van de bezoekers", vertelt Lien. "De afstanden moeten niet eens zo ver. Iemand uit Limburg kan verhuizen naar zijn grote liefde die in Antwerpen woont. Ook dit kan liefdesmigratie zijn. Er zijn zoveel verhalen. Iedereen kan daarom zijn of haar eigen ervaringen opschrijven op een briefje en dat achterlaten. Die blijven in de tentoonstelling hangen en vormen een mooie aanvulling.”

Achteraan in de tentoonstellingsruimte zie je een hedendaagse kunstinstallatie van Kim Snauwaert en Anyuta Wiazemsky. De Belgische en Russische trouwden in 2018. Niet alleen voor de liefde, het huwelijk maakt ook deel uit van hun artistiek project over liefde en migratie. De installatie, een reconstructie van hun slaapkamer die het parket onderzocht op verdenking van schijnhuwelijk, doet nadenken over de gevoelige verhoudingen tussen staat, liefde, intimiteit en controle. 

Bezoek de tentoonstelling

In deze tijden van corona, quarantaine en isolement toont ‘Destination Sweetheart’ hoe mooi de liefde is, en hoe sterk de verbondenheid tussen mensen kan zijn. Alleen daarom al is ze een bezoekje waard. Een goed gevoel krijg je er vanzelf bij.

Destination Sweetheart
Red Star Line Museum
Nog tot 26.09.2021
Info en tickets