Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

illustratie van 'de nacht'

‘De Nacht’: de 20 ste editie van Erfgoeddag is helemaal coronaproof

Op 24 en 25 april is het al de 20 ste editie van de Erfgoeddag. Het thema van dit jaar is ‘De Nacht’. En ja, daar kan je ook tijdens deze bijzondere tijden van genieten. Er staat een bomvol en gevarieerd programma voor je klaar, helemaal coronoproof. Wij lichtten enkele niet te missen activiteiten in Antwerpen voor je uit.

Nachtelijke pamfletten

Plantin Moretus

"'s Nachts sluiten de poorten van Antwerpen. Inwoners keren maar beter tijdig naar huis. Om 22 uur luidt de avondklok en begeeft niemand zich nog op straat."

Het zijn woorden die plots niet zo heel ver meer van ons bed klinken. En toch zijn ze 140 jaar oud. Christoffel Plantijn en zijn opvolgers drukten bijna 140 jaar lang de officiële geboden van de stad Antwerpen vol nachtelijk nieuws: de avondklok, verboden feesten en samenkomsten.

Bezoek deze online nieuwsflash uit Plantijns tijd

Binnenkijken in de Bourla en  het Al Rasheed Theater in Bagdad

Toneelhuis

Tijdens de Erfgoednacht krijg je bij het bij Toneelhuis een online inkijk in twee theaters: de Bourla in Antwerpen die grondig gerestaureerd zal worden en het Al Rasheed Theater in Bagdad dat tijdens de voorbije oorlogen in Irak werd vernield

Toneelhuismaker Mokhallad Rasem gaat in gesprek met de Iraakse directeur en Carl Meeusen vertelt over de verbouwingen in de Bourla.

Volg deze online lezing van op de eerste rij.


Een avondwandeling in het Maagdenhuis

Maagdenhuis

Tijdens een coronaproof parcours doorheen het Maagdenhuis ontdek je de mooie collectie bij avondlicht. En je komt alles te weten over hoe er geslapen werd in de oude weeshuizen en instellingen van de Antwerpse armenzorg.

Maak een ongewone avondwandeling

 

Een expo in en over de historische tuin van de Academie

Academie voor Beelden Kunsten

Tijdens het Erfgoeddagweekend lanceert de Academie haar idyllische tuin als adembenemende en coronaproof tentoonstellingsruimte. Studenten tonen hun werk met de historische tuin als inspiratiebron.

Ontdek  Academy Open Air: "Historie, Heesters en Meesters"

Een wandeling langs Antwerpse architectuur

Vlaams Architectuur Instituut

Nachtwende is een wandeling door Antwerpen langs gebouwen en sites die door hun functie, gebruik of vormgeving, gelinkt zijn met het thema 'De Nacht'. Gun jezelf een andere blik op de stad en haar gebouwen.

Ontdek het parcours.