Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Man kijkt tussen een collectie langspeelplaten. Niko Caignie

De klank van de stad

Antwerpen is een uitstekende plek voor muziekliefhebbers. Helaas moeten we het even zonder grote concerten of festivals doen. En dat is jammer, want normaal gezien vinden de grootste namen in de muziek hun weg naar het Sportpaleis, de Vlaamse Opera, De Singel en de Koningin Elisabethzaal. Toch kan je nog op andere manieren genieten van de klank van de stad.

Klanken en portretten in Museum Vleeshuis

Bezoek Museum Vleeshuis en krijg een blik op achthonderd jaar muziek en dans in de stad. Je bewondert muziekinstrumenten, luistert naar verhalen van torenblazers en beiaardiers en je geniet van heel veel mooie klanken. In de expo ‘Contrast’ in het Vleeshuis toont Antwerps fotograaf Frank Lambrechts portretten van Vlaamse popmuzikanten zoals Oscar & The Wolf, Bart Peeters en Jef Neve.

Opera

Opera Ballet Vlaanderen brengt de beste opera’s en balletten naar je toe. Geniet in je huis- of hotelkamer van werk van Wagner, Sidi Larbi Cherkaoui en nog veel meer. Kleed je gerust helemaal op voor deze indrukwekkende ervaring, of kijk in pyjama, dat mag ook.

Een collectie van instrumenten in Museum Vleeshuis. Dave Van Laere
Koninklijke Vlaamse Opera aan het Operaplein. Gianni Camilleri

Sfeervolle jazzoptredens 

Jazzfans kunnen hun hartje ophalen in Antwerpen. Niet alleen zijn er tal van platenwinkels waar je op schattenjacht kan gaan, er zijn ook heel wat cafés waar je van liveconcerten kan genieten. Era van Spotted by Locals tipt het bekende café De Muze: “Een prachtig vintage interieur en een podium waar in het verleden onder meer Ferre Grignard, John Lee Hooker en Archie Schlepp speelden.” Wil je nog andere ontdekkingen doen? The Culture Trip heeft ook een aantal plekken geselecteerd waar je kan genieten van jazz en blues. En Lonely Planet tipt dan weer Café Mombasa in Borgerhout.

Kleiner en intiemer

Geen grote festivals deze zomer, maar dankzij een samenwerking tussen heel wat Antwerpse cultuurhuizen en organisaties kan je toch genieten van een van de mooiste concertzalen van het land: het openluchttheater in het park Rivierenhof. Take Care is een stadsbreed festival, met intieme concerten, filmvoorstellingen, spoken word en comedy. Uiteraard zijn de tickets beperkt, dus wees er snel bij. 

Tot slot geven we nog een tip mee voor wie niet in Antwerpen woont. Waarom zou je niet  eens blijven overnachten in Antwerpen? Zo hoef je je na het concert niet naar huis te haasten en geniet je in alle rust na, met een lekker drankje erbij. En na een deugddoende nachtrust in een heerlijk hotelbed heb je misschien nog tijd om een tentoonstelling te bezoeken of te gaan shoppen?