Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Antwerpen Leest, jij toch ook?

Het belangrijkste plekje voor al wie van boeken en lezen houdt: je bed, bad of zetel. En de website www.antwerpenleest.be natuurlijk. Want daar delen enthousiaste lezers in Antwerpen hun beste leestips met elkaar. Heerlijk inspirerend om in te snuffelen net voor je naar de bib trekt: die blijft tijdens corona voor je open.

Op de website van Antwerpen Leest maak je kennis met honderden stadsgenoten die net als jou graag wegdromen bij een goed boek. Ze vertrouwen je hun favoriete boek toe, helpen je bij je zoektocht naar het beste literaire cadeau, en verklappen de fijnste plekjes in de stad om te lezen.

Uit alle tips die ze delen, pikken we er enkele uit. Ze geven je misschien zin om klassiekers uit je eigen bibliotheek te herlezen? Nestel je met een goed boek op je favoriete plekje en geniet vooral zélf. Laat je inspireren!

Herlees je allerbeste klassieker

Welke boeken zouden de stadslezers graag herlezen, als ze er de tijd voor hadden? Ze verklappen het graag op de website. Maak kennis met enkele lezers en hun lievelingsboeken.

Vrachtwagenbestuurder Bart Vanackere koopt zijn boeken liefst tweedehands. Hardcover en als het kan ook in eerste druk. Zijn favorieten: ‘Geheime kamers’ van Jeroen Brouwers, en ‘De zee’ van John Banville. Die auteurs mogen van hem mee aanschuiven aan zijn laatste avondmaal.

Bibliothecaris Birgit Vanackere houdt van de oude Russen: ‘Anna Karenina’ van Tolstoj, en ‘Gebroeders Karamazov’ of ‘De idioot’ van Dostojewski. Enorm dikke boeken waar je best je tijd voor mag nemen. Ze zou ze nu helemaal anders lezen en begrijpen dan vroeger.

Deborah van den Berg leerde lezen dankzij Sesamstraat. Haar liefde voor boeken is zo groot dat ze die recenseert op haar blog. Ze leest zelfs verschillende boeken tegelijk. Maar haar favoriete roman blijft ‘Het parfum’ van Patrick Süskind: “ik herlees het elk jaar!”

Vertel het niet verder, maar literair agent Ellen Van Tichelt bladert stiekem graag in roddelblaadjes. Ze houdt natuurlijk ook van literatuur, zoals boeken van Connie Palmen en Milan Kundera. Als ze er de tijd voor had, las ze graag ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch opnieuw.

Literatuurvertaalster Isabel Hessel vertaalde de succesroman 'Wil' van Jeroen Olyslaegers naar het Duits. Ze heeft een passie voor Europese literatuur: van Hermann Hesse tot Oscar Wilde, en van Griet Op de Beeck tot Fernando Pessoa. Maar als ze een boek zou herlezen, kiest ze resoluut voor ‘De Bijbel’ en ‘Griekse en Romeinse sagen’ van Gustav Schwab.

Word zélf stadslezer

Jij hebt als fervent lezen ongetwijfeld zelf ook goede tips. En die wil je wellicht delen met je stadsgenoten? Goed nieuws: iedereen kan stadslezer zijn. Maakt niet uit of je liever wegdroomt in dikke historische romans of gewoon elke week je tijdschrift doorbladert naar je favoriete column.

Registreer je meteen op de website en deel je liefde voor boeken met heel de stad!

 

Goed nieuws: de bib blijft open

Je wist het wellicht al, maar goed nieuws herhalen we graag. Alle bibliotheken van Antwerpen blijven open, ook tijdens deze vreemde periode. Natuurlijk zijn wel wat geplande activiteiten afgelast, maar je kan nog altijd terecht in je favoriete bib om boeken uit te lenen.

Klik door op de website van de Antwerpse bibliotheken naar de bib in je buurt voor de meest recente informatie over aangepaste openingsuren en coronamaatregelen.